Kotkanejdens pensionärer

HOIVA  JA HOIVATAHTO

Åldras tryggt temabildYleistä

Hoiva tarkoittaa tässä asumista, ruokaa, tukea, tekemistä ja muuta vastaavaa mutta ei lääketieteellistä hoitoa. Voit itse tehdä sitovia päätöksiä tietyistä asioista ja toivomuksia toisista. Mikään lainsäädäntö ei toistaiseksi sisällä mitään suoraan hoivatahdosta.

Nämä sivut suosittelevat erillistä hoivatahtoa useista syistä:

  • se koskee sekä niitä jotka vastaavat hoivasta, niitä jotka vastaavat hoidosta sekä sitä joka vastaa edunvalvonnasta;
  • sitä voi muuttaa ilman että muutetaan hoitotahtoa tai edunvalvontavaltakirjaa;
  • hoitotahto tulisi olla lyhyt niin että se toimii hyvin akuuttitilanteissa, siksi hoivaa ei pitäisi sisällyttää hoitotahtoon; ja
  • hoitotahto on terveyssektorin asiakirja jota saa näyttää vain lääkäreille, sairaanhoitajille ja vastaaville kun hoivatahto on sosiaalisektorin asiakirja jota saa näyttää vain sosiaalisektorin henkilökunnalle (ellei asiakirjoissa määrätä toisin).

Voit laatia hoivatahdon ja siinä määrätä miten haluat että asumisesi ja muut vastaavat asiat järjestetään sitten jos ja kun et itse pysty päättämään omista asioistasi. Samalla voit huolehtia siitä että henkilö joka hoitaa edunvalvontaasi saa tehtäväksi järjestää asumisesi ja muut hoiva-asiasi. Saattaa olla että tuomioistuimen määräämä edunvalvoja ei hoida tätä, ehkä vain osoittaa varoja. Siinä tapauksessa joku muu (esim. omainen) saa tehtäväkseen järjestää hoivasi.

Hoivatahtosi voi myös sisältää toivomuksiasi sellaisista järjestelyistä jotka et pysty päättämään itse mutta toivot että otetaan huomioon.

Pääasialliaset järjestelyt, asuminen ja ruoka

Sitten jos ja kun tarvitset tukea hoivallesi etkä itse pysty siihen yksin sinulla on neljä päävaihtoehtoa:

  • asua kotona tuettuna, hyvinvointialueelta ja / tai yksityistä tukea;
  • asua jonkun toisen luona joka hoitaa tukesi, perheenjäsen tai joku muu läheinen;
  • asua hyvinvointialueen tuetussa asuntojärjestelyssä; ja
  • asua yksityisessä tuetussa asuntojärjestelyssä.

Jossain lehtiartikkelissa on mainittu että noin puolet tuetussa asumisessa asuva on valinnut yksityisen asumisen. Kaikilla ei ole raskasta tukea.

Valinta on sinun ja kirjoitat sen hoivatahtoon. Edunvalvontaasi hoitavalla henkilöllä on tehtävänä järjestää asumisesi tahtosi mukaan. Voit sisällyttää tämän asian edunvalvontavaltakirjaan.

Jotkin vaihtoehdot vaativat enemmän varoja kuin toiset. Valinta riippuu myös siitä paljonko varoja sinulla on ja haluat käyttää asumiseen ja tukeen. Se määrää joka maksaa. Jos maksat itse valitset ja päätät myös itse. Jos hyvinvointialue maksaa edes osan niin se myös määrää vaikka maksaisitkin suurimman osan itse.

Jos haluat asua kotona niin kauan kun mahdollista sinun tulee hyvissä ajoin varmistaa että kotisi soveltuu ikäihmisen asunnoksi, myös jos sinulla on liikkumisen vaikeuksia tai ehkä olet muistisairas.

Jos valitset hyvinvointialueen asumisen päättää hyvinvointialue myös palvelutasosta. Valitettavasti tämä riippuu paljolti siitä missä asut ja voi muuttua poliittisen päätöksenteon seurauksena.

Jos sinulla on selvä mielipide palveluasumisesta se pitäisi mieluiten määrätä kirjallisesti. Silloin sinun pitäisi selvittää missä haluat asua. Suositeltavaa on vierailla itse eri paikoissa niin että näet vaihtoehdot. Yksityisillä asumisjärjestelyillä voi olla merkittäviä hintaeroja mm. riippuen tuen tarpeesta. Sisään muuttaminen voi olla aluksi edullista mutta kustannukset lisääntyvät kun palvelutarve kasvaa.

Hoivatahto voi sisältää ohjeita koskien ruokaa ja juomaa. Voit saada punaviiniä ruuan kanssa ja kuohuvaa sunnuntaisin tai jotain vastaavaa, halusi mukaan. Yleensä tällaisesta laskutetaan.

Viihtymisen tukea

Vanhuuden lopussa useimmat tarvitsevat tukea, ruuan, puhtauden, tekemisen hoitamiseksi ja paljon muutakin. Tämä voi sisältyä asumismuotoon tai olla erikseen tilattavaa.

Jalkapallo, ravit, musiikki, teatteri, auringonlasku ja paljon muutakin voi olla tärkeää sinun viihtymiselle. Kampaaja, jalkojen ja käsien hoito ja vastaavat voivat olla tärkeitä. Hoivatahtoon on hyvä sisällyttää tällaisia asioita joskin ne voivat olla osin toivomuksia eikä sitovia päätöksiä. Monet näistä voidaan toteuttaa - jos on henkilöresursseja ja rahaa.

Hyvän hoivakodin merkit

Lehdessä ET numero 3 / 2023 on juttu hyvän hoivakodin merkeistä. Ne ovat käytännöllisiä ja hiukan leikillisiäkin, ei tieteellisiä.

  • Aula-aste-mittari tarkoittaa onko käytävät ja muut yhteiset tilat käytössä vai tyhjiä. Hyvissä paikoissa vanhukset hakeutuvat tai heidät haetaan yhteisiin tiloihin, kanssakäymiseen monta kertaa päivässä.
  • Letti-indeksi osoittaa onko asukasnaisilla lettejä tai papiljotteja ja herroilla sileitä leukoja. Jos henkilökunta on hoitant nekin asiat niin heillä on myös aikaa auttaa vessakäyntien ja tukisukkien kanssa.
  • Kaffifaktori saa korkeat pisteet, jos hoivahenkilökunta istuu kahvilla rupattelemassa asukkaiden kanssa. Silloin henkilökunnan mitoitus, työtyytyväisyys ja pysyvyys on yleensä hyvällä tolalla.
  • Makaroonivellimatriisi kertoo, että talossa on keittäjä, joka osaa laittaa hyviä vanhan ajan herkkuja, kuten kaalikääryleitä tai tillilihaa. Silloin liian vähästä syömisestä johtuvaa kuihtumista ilmenee selvästi vähemmän. Hyvä ruoka voi tarjota nautintoja vielä silloinkin, kun niitä ei elämässä muuten enää kovin paljon ole.

Kun elämän huvit ja nautinnot muuten vähenevät on hyvä ruoka usein vielä jäljellä.

Hoivatahdon esimerkki

Hoivatahdon esimerkki löytyy valikosta. Sellaisen asiapaperin voi painottaa hyvinkin paljon eri tavalla, kaikki oman mielipiteen ja tarpeen mukaan. Hoivapaikalla saattaa olla huomattavasti yksityiskohtaisemman mallin.

22.4.2024